Inzercia na realitných portáloch: Mám svoj sen!

Prevádzkovať realitnú kanceláriu zahŕňa kvantum rôznych každodenných činností. Pre mňa najťažšou a najdôležitejšou vecou je osobný time management (správne rozdelenie času medzi jednotlivé aktivity) a optimalizácia nákladov na inzerciu a marketing. Najviac ma vyčerpáva, ak niektoré činnosti musíme v rámci kancelárie zbytočne opakovať a strácame pri nich čas. Naopak vždy poteší pochvala za profesionálne a pekne spracovaný inzerát nehnuteľnosti na predaj alebo prenájom.
V časoch keď som s realitami začínal (2004 – 2007) bola situácia ohľadom inzercie na realitných portáloch relatívne jednoduchá. Dominantným realitným portálom na Slovensku bola stránka Reality Sk vo vlastníctve Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska (NARKS). Našu webovú stránku old.abcontact.sk sme generovali priamo zo softvéru, ktorý bol súčasťou balíka inzercie na tomto portáli. Až neskôr som si (a asi nie sám) uvedomil, že to bol ideálny stav. Platili sme inzerciu len na jednom (našom) celoslovenskom portáli a každý inzerát sme vkladali so systému len raz. Všetko bolo jednoduché, prehľadné, s každou ponukou sme mali dostatok času sa vyhrať pred jej exportom.
Postupne na trh vstúpili iní silní hráči a pozícia portálu Reality Sk zoslabla. Uvedomujúc si túto situáciu, sme spolu s ostatnými členmi NARKS schválili transformáciu vlastníctva tohto portálu. Vlastníctvo portálu prešlo z NARKS na jednotlivých členov NARKS, čo bolo základom pre následné obchodovanie medzi spoluvlastníkmi portálu, ktorého výsledkom je, že ani NARKS, ani realitné kancelárie tento portál už nevlastnia. Dnes som presvedčený, že sme sa mali zachovať opačne – portál Reality Sk si mala NARKS ponechať a mali sme pracovať na budovaní jeho značky, ako portálu realitných kancelárií.
Niet pochýb o tom, že súčasná situácia na trhu s realitnými softvérmi a portálmi je extrémne dynamická a konkurenčná. Čo platilo včera, dnes už nemusí, preto mi nezostáva nič iné, len priebežne sledovať a analyzovať, kde, za koľko a ako inzerovať. Je to pomerne komplikované, nakoľko väčšina relevantných portálov podmienky inzercie pravidelne mení. Priebežne sa orientovať v základných poplatkoch ako aj príplatkoch za služby navyše, vyžaduje veľa času. Čo ma však ako klienta (niektorých) realitných portálov uráža je, že ak sa aj v roku 2017 rozhodnem u nich inzerovať a platiť im značnú sumu, tak si kladú ďalšie podmienky a nie sú ochotní zabezpečiť, aby sme našu ponuku na ich portál mohli exportovať zo svojho softvéru, resp. aby si inzeráty sami sťahovali cez API rozhranie. V dôsledku toho musíme v kancelárii inzeráty opakovane vkladať, aktualizovať, sťahovať a kontrolovať, či sa zobrazujú správne. Takže strácame čas aj energiu, ktorú by sme radšej venovali klientom, alebo cibreniu ponúk.
Združenie realitných kancelárii Slovenska (ZRKS) som v roku 2014 spoluzakladal so snom vrátiť sa späť do situácie, keď okrem našej old.abcontact.sk budeme inzerovať iba na portáli realitných kancelárií www.zoznamrealit.sk a nebudem musieť priebežne riešiť, koľko nás stojí inzercia na ďalších portáloch, ako tam ponuky exportovať a následne kontrolovať, či sa zobrazujú správne, či je potrebné ponuky topovať, atď. Takto ušetrený čas a energiu by sme najradšej venovali tvorbe video prezentácii a časť ušetrených financií by sme investovali späť do propagácie a rozvoja našich stránok.
K tomu, aby som si svoj sen splnil a odstrihol sa od ostatných realitných portálov, však potrebujem nadobudnúť presvedčenie, že si toto rozhodnutie dokážem obhájiť sám pred sebou, pred maklérmi a najmä pred klientmi. Preto je potrebné, aby malo ZRKS čo najviac členov a aby sme v rámci ZRKS spoločne, popri našich vlastných webových a FB stránkach, propagovali aj portál www.zoznamrealit.sk a tým zabezpečili, aby sa každá naša ponuka dostala ku klientovi, bez toho, aby sme k tomu potrebovali ďalšie realitné portály.
Viem, že niektorí členovia ZRKS už tento krok spravili, t. j. inzerujú výhradne na vlastnej stránke a na www.zoznamrealit.sk a pochvaľujú si, že dopyt po ich ponuke im neklesol.
Verím, že aj sa k nim čoskoro pridám a splním si svoj sen. Kto bude ďalší?
Mgr. Andrej Bartovic,
autor je majiteľom realitnej kancelárie AB Contact, s.r.o. pôsobiacej v Piešťanoch a okolí