Neistí záujemcovia trápia maklérov aj predávajúcich

Predávajúci by mali zbystriť pozornosť! Realitný trh sa totiž mení a ťažšie sa rozoznáva, ktorý záujemca má o nehnuteľnosť skutočný záujem a kto iba skúša a špekuluje. Na realitnom trhu je približne tretina kupujúcich, ktorí kupujú s dobrou vierou a dobrým úmyslom. „To sú tí najdôležitejší, ktorí idú do kúpy nehnuteľnosti s vášňou a s dobrým úmyslom. Sú to reálni zákazníci, ktorí potrebujú bývanie, či už preto, že väčšiu nehnuteľnosti predali a idú do menšej alebo naopak. Hľadajú reálne racionálne riešenia ich danej situácie. Ďalšou tretinou záujemcov o kúpu nehnuteľnosti sú obchodníci, ktorí očakávajú finančné výhody, či už vo forme výhodnej kúpy, prenájmu alebo následného predaja,“ povedala zo skúseností Marcela Bartovicová, RSc., ktorá sa predajom zaoberá už niekoľko rokov.
Momentálne je však na realitnom trhu aj tretia skupina a tou sú veľmi neistí záujemcovia. „Nevedia sa rozhodnúť, či byt alebo dom, či dvoj alebo trojizbový, či počkať alebo nakupovať hneď. Neustále menia svoje požiadavky a sú nestáli,“ opisuje M. Bartovicová. Práve táto skupina nerozhodných záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robí vrásky na čele maklérom i samotným predávajúcim. „Večer nám povedia, že môžeme nachystať zmluvy a ráno volajú, že si to rozmysleli. Predávajúci sú potom zmätení,“ opísala odborníčka.
Ako teda rozoznať skutočného záujemcu od toho nerozhodného? „Je dôležité ako narábate s informáciami od kupujúcich. Predajca hodnotí všetky tieto aspekty a volí najideálnejšie riešenie, pričom bežne to nemáte ako spoznať. Ja, ako odborník, to už poznám, lebo za tie roky som sa stretla s mnohými ľuďmi a viem to odhadnúť. Hlavne treba sledovať reakcie kupujúcich,“ vysvetlila maklérka. Predávajúci totiž môže podľahnúť tlaku a urobí emotívne rozhodnutie, ktoré nemal v pláne. Či už znížiť cenu alebo predávať problémovej osobe.
„Nezahrávajte sa s nehnuteľnosťami v niekoľko tisícových hodnotách, pretože to riziko, ktoré na seba uvalíte, je vysoké,“ radí maklérka ľuďom, ktorí sa rozhodnú predávať svoju nehnuteľnosť samy, bez realitného odborníka. „Ak pôjdete do toho na vlastnú päsť, budete sa so všetkými predajnými problémami pasovať samy a môže sa vám to nakoniec vypomstiť,“ uzatvára M. Bartovicová. V realitnej kancelárii AB Contact, ktorá je na trhu už viac ako 15 rokov, vám dokážu poradiť, zužitkovať skúsenosti a vyriešia za vás mnohé problémy.
Zdroj: AB Contact, Piešťany