Vývoj realitného trhu v svetoznámom kúpeľnom meste Piešťany

Piešťany sú zaujímavá destinácia. Toto kúpeľné mesto sa rozvinulo zásluhou rodiny Winterových, ktorá si v roku 1889 prenajala kúpele od rodiny Erdődyovcov. Vtedy ešte obec mala 6 000 obyvateľov. Dnes je svetoznámym turistickým bodom.
V 90-tych rokoch minulého storočia sa mesto stalo natoľko atraktívne, že i cudzinci začali nakupovať menšie byty, ktoré využívali namiesto hotelov a ubytovaní na súkromí. Situácia sa dobou stupňovala a po prvých Nemcoch začali nakupovať Rusi, v neskoršom období aj Ukrajinci a občania arabských krajín, najviac z Kuvajtu.
Starí Piešťanci spomínajú, že zásluhu na tom, že si k nám našli cestu arabskí turisti, má legendárny futbalový tréner Karol Borhy – „otec kuvajtského futbalu“. Práve on v roku 1971 priviedol Kuvajťanov na športové sústredenie do Piešťan. Neskôr sa u nás usadili piloti, ktorí tu trénovali. Arabskí občania nakupujú u nás nehnuteľnosti prevažne kvôli kúpeľom. Ich populácia je dosť hendikepovaná kĺbovými ťažkosťami a ochoreniami pohybového aparátu, preto im kúpeľné pobyty prospievajú. Naša krajina sa im páči, v kúpeľoch nájdu všetko, čo potrebujú. Cestujú celé rodiny i keď kúpeľné služby využije len jeden z nich. Preto uvítajú skôr ubytovanie na súkromí ako v hoteloch. Aj cena pobytu je pre nich dôležitá. Preto sa viacerí rozhodli pre kúpu bytov, apartmánov a dokonca domov. Ich vlastné bývanie je lacnejšia záležitosť a môžu si dovoliť stráviť viac času pobytom na Slovensku. Nakupujú s rozvahou a ceny konzultujú, porovnávajú, radia sa. Našu krajinu milujú už len kvôli bežným teplotným podmienkam. Leto v plnej prevádzke v Kuvajte nie je nič príjemné. Preto v období neznesiteľného tepla prichádzajú k nám. Prichádzajú pomocou vízového styku, preukazujú účel pobytu. I keď sa s nimi stretávame často, nie sme pre nich terčom pre hnev, aroganciu, opovrhnutie a iné ako píšu bežné denníky v tlači. Prevažná časť arabov, ktorí sa u nás zdržiavajú sú vysokopostavení a vážení ľudia. Ich ženy sú slušné, častokrát lepšie hovoriace anglicky ako muži. Do akej miery sú zahalené ženy vraví aj o ich ekonomickej situácii a postavení. V minulosti sme mali možnosť to viac rozlišovať ako dnes, pretože niektoré ženy sa už u nás obliekajú ako Európanky, zahaľujú si len vlasy.
Piešťany ako jedno z mála miest vytvára neustálu kultúru, čo cítiť na programoch organizovaných pre deti, mládež, dospelých. Mesto žije, čomu môžeme všetkým aktérom poďakovať. Vďaka tomu je veľmi ťažké odchádzať Piešťancom žiť do iných krajín. I keď ich ekonomické situácie zavedú dočasne do zahraničia, po pár rokoch sa radostne vracajú späť. Aktívny život Piešťan si preto vybudoval vynikajúce krédo pre domácich aj turistov.
Vývoj realít sledujem už od roku 2007, kedy som nastúpila pracovať do realitnej kancelárie. Aktívne sa o túto tému zaujímam dodnes. Za posledných 10 rokov developeri vybudovali niekoľko novostavieb. Vznikli nové bytové komplexy Pri Dubovej, K Lodenici, bytový dom Arman na ul. Pod Párovcami, Waltariho, Zornica apartmánové a polyfunkčné budovy v centre mesta na Nálepkovej ulici, polyfunkčný apartmánový dom Enzo a Cylinder, neďaleko projekt Doppio. V centre mesta po vybudovaní Auparku vyrástol polyfunkčný dom Centroom, nadstavba tehlového bytového domu Vajanského. V tejto chvíli sa môžeme tešiť na prebiehajúci projekt bytov Rezidencie Tematínska. V centre rastie apartmánové bývanie prevažne pre zahraničných záujemcov v luxusnej stavbe Gallery. Sumárne sa v poslednom období vystavalo v našom dnes 28 tisícovom meste dostatočné množstvo nových bytových jednotiek. I napriek tomu badáme v poslednej dobe stále veľký nedostatok a dopyt prevyšuje súčasnú ponuku!
Ceny nehnuteľnosti po výraznom vzostup na začiatku nášho storočia kulminovali v roku 2008, po prasknutí realitnej bubliny postupne zopár rokov klesali. Dnes sú ceny späť na vysokej úrovni. Ich nárast bol najväčší koncom roka 2015 a počas celého roka 2016. V roku 2017 ceny ešte mierne rástli ale už sa začínajú stabilizovať.
Byt v dobrej lokalite má behom týždňa 10 – 15 záujemcov. Pri takomto záujme sa stáva, že je inzerovaná cena na obhliadkach záujemcami preplácaná a byt je predaný za vyššiu cenu ako bola ponuková. Tento stav najviac nastáva v centre a obľúbených lokalitách ako sú ulice Winterova, A. Hlinku, Valová, Vážska, A. Dubčeka, sídlisko JUH. V skutočnosti však môže nehnuteľnosť kúpiť iba jeden! A spravidla je to ten, čo ponúkne najvyššiu cenu.
Príklad porovnania ceny predaných bytov v lokalite A. Hlinku Piešťany:
V roku 2015 sme realizovali predaj trojizbového bytu s rozlohou 64 m² v pôvodnom stave za 55 000 €. Rovnaký byt sa v tomto roku predáva za 63 000 € – 69 000 €. V roku 2014 sa výmerou identický byt po kompletnej rekonštrukcii predal za 63 500 eur, dnes sa predáva za 73 000 – 79 000 eur. Nárast viac ako 15 %.
Za nárast cien môžu aj výhodné hypotekárne úvery. Dnešné úrokové sadzby dávajú možnosti. Či už predávajúcim využiť kúpyschopnosť alebo kupujúcim získať výhodnejšie mesačné splátky a tak si zabezpečiť svoje bývanie. Veď každý chce bývať radšej vo svojom ako platiť prenájom, ak sa to mesačne prejaví v zaujímavej a výhodnej splátke.
Prenájom nehnuteľností v Piešťanoch je taktiež v plnom prúde. Či už sú to študenti, manažéri, zamestnanci, mladé páry alebo dočasní nájomníci, ktorí potrebujú vykryť bývanie než sa presťahujú do svojho. Väčší záujem oproti minulosti evidujeme o prenájom obchodných priestorov. Mesto v tomto smere žije, máloktorý zaujímavý priestor nájdete opustený alebo nevyužitý. Dokonca ľudia, ktorí majú možnosti nakupujú nehnuteľnosti, aby ich prerobili na kancelárie, byty alebo apartmány s cieľom prenajímať.
Najväčší nárast cien sme zaznamenali u stavebných pozemkov pre rodinné domy. Je po nich enormný dopyt a v Piešťanoch ich pomaly nenájdete, ak nechcete ísť stavať svoj vysnívaný dom na okraj mesta. Cena bežného pozemku sa pohybuje od 100 do 150 eur/m² v závislosti od polohy, rozlohy, šírky, sietí a iné. Samozrejme, čím bližšie k centru a väčším možnostiam využitia (aj na komerčné účely), cena ešte výrazne rastie.
Čo sa týka novej výstavby bytov, voľný pozemok na bytovú výstavbu len tak v Piešťanoch nenájdete! Preto investori skupujú väčšie budovy a areály, rekonštruujú ich na bytové domy alebo apartmánové domy s cieľom vytvoriť nové bývanie. Aktívne vyhľadávanie investorov každopádne nekončí, stále sa dopytujú objektov a príležitostí. Nemyslíme si, že akákoľvek ďalšia výstavba bude zbytočná, práve naopak. Za pohodou v meste Piešťany prichádzajú aj občania iných miest a obcí. Prevažne obyvatelia Bratislavy v poproduktívnom veku sú hlavnými záujemcami o kúpu bytov, či domov. Hľadajú už pokojné miesta, ktoré majú svoje čaro.
To ako Piešťany dnes vyzerajú a ako si ho Piešťanci vážia ukázalo 8 mladých a ambicióznych ľudí, ktorí v roku v roku 2011 založili občianske združenie ProWinter. Na znak vďaky a úcty Ľudovítovi Winterovi aktívne vyhľadávajú finančné prostriedky na realizáciu sochy v skutočnej veľkosti, ktorá bude umiestnená na kolonádovom moste, tam kde pravidelne Ľudovít Winter sedával a čerpal nápady.
Informácie čerpané:
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDudov%C3%ADt_Winter
http://www.bobinsvet.eu/ucebne_pomocky/vlastiveda/PN/03b_Winterovci_texty.htm
http://www.prowinter.sk/sk/historia
http://www.piestany.sk/mesto/o-meste-1/statisticke-udaje/

Šok pre Andreja Kisku. Aké spory sprevádzali vznik novej slovenskej vlády?


a z vlastných skúseností v oblasti nehnuteľností
Marcela Bartovicová, RSc.